Global Methane Initiative Steering Committee Meeting 5-6 September 2023 Washington, DC

Day 1: 5 September 2023

	Time	Торіс	Lead(s)
1.	9:30 – 9:35 AM	Welcome, Opening of the Meeting	Mr. Tomás Carbonell,
	(5 minutes)		Chair
2.	9:35 – 9:55 AM	Tour de Table /Brief Introductions	Mr. Tomás Carbonell,
	(20 minutes)	Introduce new Vice Chairs	Chair
		• Tour de Table: invite each participant / delegation to make	
		brief introductions (2 minutes each for introductions -	
		name, affiliation, country)	
3.	9:55 – 10:15 AM	Setting the Scene: Meeting Objectives	Mr. Tomás Carbonell,
	(20 minutes)	Adoption of Agenda, Review of GMI Strategic Priorities from	Chair
		2022 Action Plan and Engagement Strategy	
4.	10:15 – 10:30 AM	GMI Today: Members, Accomplishments and Highlights	GMI Secretariat
	(15 minutes)	 Snapshot (total number of Partner Countries, new 	
		Steering Leadership team, new Steering delegates,	
		number of Project Network members, etc.)	
5.	10:30 – 11:30 AM	Subcommittee Updates and Discussion: Overview of current	Secretariat to call on
	(60 minutes)	state of play/opportunities, challenges, and strategies to	Subcommittee Co-
		overcome challenges, past and upcoming products, and events	Chairs
		with Q&A	
		Coal Mines	
		Oil & Gas	
		• Biogas	
_			
6.	11:30 AM – 12:30 PM	Collaboration and Progress on Methane Initiatives: Updates	Mr. Tomás Carbonell,
	(60 minutes)	and Discussion	Chair
		Update on ongoing collaboration and initiatives, including	
		implementation of Global Methane Pledge and other	
		relevant activities	
		Invited speaker(s) from United Nations Economic	
		Commission for Europe (Dario Liguti; confirmed); Climate &	
		Clean Air Coalition (Sandra Cavalieri, confirmed); Global	
		Methane Hub (confirmed); World Bank (TBC); and International Energy Agency (TBC)	
		international Energy Agency (TDC)	
	12:30 – 2:00 PM	Group Photo and Lunch Break	
	(90 minutes)		
7.	2:00 – 3:30 PM	Country Updates with Facilitated Discussion (Part 1)	Dr. Daniel Benefoh,
1.	(90 minutes)	 Country Presentations: 	Vice Chair
	(50 mmatcs)	Ghana	
		 India 	
		Saudi Arabia	
		 Partner Countries will have ~15 minutes each to share an 	
		update on current methane priorities and activities (each	
		can use 3-5 PowerPoint slides if desired)	
		can use 5 5 rowerroine sides it desired	

	Time	Торіс	Lead(s)
		 Facilitated discussion on successes, challenges, lessons learned, and areas where GMI support was or could be helpful Q&A Open discussion 	
	3:30 – 3:45 PM (15 minutes)	Health Break	
8.	3:45 – 5:15 PM (90 minutes)	 Country Updates with Facilitated Discussion (Part 2) Country Presentations: Canada Finland Turkey Partner Countries will have ~15 minutes to share an update on current methane priorities and activities (each can use 3-5 PowerPoint slides if desired) Facilitated discussion on successes, challenges, lessons learned, and areas where GMI support was or could be helpful Q&A Open discussion 	Dr. Daniel Benefoh, Vice Chair
9.	5:15 – 5:30 PM (15 minutes)	Recap and Wrap-up of Day 1What did we hear today?	Mr. Tomás Carbonell, Chair
	5:30 PM	Adjourn	
	TBD	Optional group pay-your-own dinner; all are welcome (Venue TBD)	

Day 2: 6 September 2023

	Time	Торіс	Lead(s)
10.	9:00 – 9:10 AM (10 minutes)	Welcome, Recap of Day 1 and Goals for Day 2	Mr. Tomás Carbonell, Chair
11.	9:10 – 10:10 AM (60 minutes)	 Country Updates with Facilitated Discussion (Part 3) Country Presentations Nigeria (TBD) Serbia (virtual) United States Partner Countries will have ~15 minutes to share an update on current methane priorities and activities (each can use 3-5 PowerPoint slides if desired) Facilitated discussion on successes, challenges, lessons learned, and areas where GMI support was or could be helpful Q&A Open discussion 	Dr. Daniel Benefoh, Vice Chair
12.	10:10 - 11:00 AM (50 minutes)	 2024 Global Methane Forum: Update and Discussion Update on Executive Planning Committee meetings Status of planning (draft agenda, logistics) Next steps (speaker invitations, etc.) Invite feedback from Steering Committee regarding: Specific topics Suggestions for additional speakers Ideas for potential exhibits 	GMI Secretariat, Mr. M. Nagaraju, Vice Chair

	Time	Торіс	Lead(s)
	11:00 – 11:15 AM	Health Break	
	(15 minutes)		
13.	11:15 – 12:30 PM (75 minutes)	 Revisit Strategic Opportunities and Priorities: Discussion Recap on themes, needs, opportunities shared during country, strategic partner, and Subcommittee updates What did we hear? How should this affect our planning? Confirm strategic opportunities and priorities 	Mr. Tomás Carbonell, Chair
	12:30 – 2:00 PM (90 minutes)	Lunch Break	
14.	2:00 – 2:45 PM (45 minutes)	 Establishing a GMI Presence at COP28: Discussion Which Partner Countries are attending? Are you interested in hosting a GMI methane event at the COP? Do you know of others intending to host methane-related events that we should connect with? How can GMI support Partner Countries at COP28? e.g., Provide GMI key messages and updates that could be showcased at COP, provide speakers, promote the event, etc. 	Mr. M. Nagaraju, Vice Chair
	2:45 – 3:00 PM (15 minutes)	Health Break	
15.	3:00 – 3:45 PM (45 minutes)	 Steering Committee Meeting in March 2024: Discussion Invite discussion / ideas for agenda Discuss goals for the meeting – what do the Steering Committee members want to accomplish? 	Mr. M. Nagaraju, Vice Chair
16.	3:45 – 4:00 PM (15 minutes)	 Secretariat Update Review 2023-2024 calendar, including key events and upcoming deliverables Other Secretariat updates 	GMI Secretariat
17.	4:00 – 4:30 PM (30 minutes)	 Wrap-up and Next Steps Summarize key decisions and next steps 	Mr. Tomás Carbonell, Chair
	4:30 PM	Adjourn	